tisdag 25 oktober 2011

Eftersökeskris

Nifårursäkta,menmittmellanslaghargåttsönder.Livetrullarpåhäribyn.Mensnartärdetstudieuppehållochdetkännsvälbehövt.Mångaskallträffasinanäraochkära.Någraåkerhemochnågrafårbesök.Jagfårbesökochserjätteframemotdet.SkallvissaminanäraochkärathebestofÄlvdalenochdetvackraHykebergetjaglagtvarmtomhjärtat.Vyndärifrånotroligochklättringenärjättebratillsammansmeddeklättraresomhängerdär.Plusmanserklippanfrånmittfönster.DennaveckaharvieftersökochkrishanteringmedLena.Enbrakurssomgörosstillenresursförpolisenomdetskullevarasåattdetskullebehövas.ViallaharolikaerfarenhetermenLenaharlagtuppkursensåattviallakommervarapåsammanivånärkursenärklar.Igårhadeviettövningsscinariodären77årigmanmeddiabeteskänningsaknadespga.attbarnbarnetgåttvilseiskogen.Humlåterflummigareändetvar.ImorgonkommerpolishelikopternfrånÖstersundtillskolanförattviskallfåträffademochläraosshurderasarbetefungerar.Påeftermiddagenskallvihaett”examineringssök”.Spännande,liteontimagenfaktis.Vädrethäruppehardesenastedagarnavaritmulnadimmigaochdärmedlitemildareänförraveckandådetvarklartochfinfastkalltharintekäntavnågonhalkapåmornarnanärvicylattillskolanännumensnartärdetdagsförvinterdäckinteförattjagharenbilmenmenhadetbraalladäruteochseuppstockholmpåtorsdagkommerjagochminabrudarmötasupp

fredag 21 oktober 2011

Home sweet home!

Tja tja bloggen!
Wow mitt första blogg inlägg! Kände att det var dags nu, skulle egentligen gjort det igår när jag kom hem efter vandringen men eftersom jag är så lat valde jag det varma badet, fruktsallad med glass och sängen ist.

Vasaloppasvandringen, Sälen-Mora: Shiiit, vet knappt vart jag ska börja.. Men grymt fruktansvärt tung var det iaf! Har aldrig gått så långt, inte ens i min vildaste fantasi. Skog, myr, skog, myr och ännu mer skog, blev rätt tråkigt i längden och speciellt när humöret sjönk.
      Allt är verkligen helt nytt för mig, friluftslivet i huvudtaget. Jag som funderade på att bli make up artist eller stylist för inte allt för länge sen. Gå långa sträckor och vistas mycket utomhus trodde jag då  inte riktigt var min grej eftersom jag i allmänhet är lat och väldigt bekväm av mig. Men än så länge tycker jag att det har fungerat bra på den nya utbildningen, jag kämpar på och försöker hänga med och göra mitt bästa. Och det var så jag gjorde under hela vandringen, men utan mina kära klasskamraters stöd och peppning kan jag ärligt säg att jag skulle gett upp.
       Under vandringens gång var tankarna och känslorna som en berg och dalbana, upp och ner, från att tänka tanken på att lägga sig ner på marken och börja stor gråta för det var så jobbigt och kroppen värkte och öma till att det faktiskt går rätt bra, jag klarar nog det här! Det gäller att se sig själv lyckas som en fantastiskt go kärring sa till mig. Och fast jag ville ge upp och bara såg svart ett tag förvandlades plötsligt all ledsenhet och ilska till rosa moln. Alla plågsamma mil förvandlades till fjäder lätta kilometrar. Jag blunda en stund och jag såg mig själv lyckas, äntligen såg jag slutet på tunneln, och snart var vi framme vid målet sen hem! Hem, hem, hem hem hem!!!

Overklig känsla sen när man hade kommit in i målet, jag var äntligen framme! Latmasken har slagit rekord, gått 3,5mil på en dag och 9mil på 3 dagar. Inte illa! (stolt tjej92).  Och som pricken över i:et var när lärarna Ingebjörn och Lars berättar att dom har med sig mat till oss! Korvstroganoff med ris sen pannkakor med glass och sylt till efterrätt och dricka till det, mjölk, blåbärssoppa eller saft. De var en stund av ren lycka!

Som avslutning vill jag återkomma till mina underbara klasskamrater, tusen tack och bra kämpat allihoppa! Jag önskar jag kunde vara lika bra som er och ha eran posiviva inställning. Det är tack vare er jag tog mig hela vägen till Mora och till och med sprang in i mål!


                                                                                                                                              Puss puss
                                                                                                                                                  // Pink lady

onsdag 19 oktober 2011

9-6,7 mil.

Yes, som ni ser nedan har vår lilla My sitt egna träningsläger hemma i Älvdalen. Förutsätter att det går galant bruden!
Vi har kommit fram till vår nya sovplats och de flesta har fått i sig en bit mat. Eftersom vi startade innan solen gick upp i morse kom vi även fram innan mörkrets intågande. Skönt!

Idag har varit en tung dag... Alla är fortfarande vid riktigt gott mod men vi känner av den långa vandringen med tung packning. Det är mest knän och trampdynor som tagit stryk. Men vi borde inte klaga - Mia, Tor och Tomas kör fortfarande bara på vatten och är förvånansvärt pigga!

Under dagen har Tomas dopat sig. Frida och Jakob klappade hästar. Vi fick hejarrop från en herre med rullator. Pensionärsklubben Link-on har varit i ledning mest hela dagen och nu är det snart läggdags.

3,2 mils vandring idag och i morgon har vi endast 2,3 mil kvar till Mora! Tjohoooo!!

Woop!

Hejhå! 

Nä nu känner jag att det är på tiden att även jag bidrar med ett inlägg här på vår fantastiska blogg. Måste börja med och säga att jag hamnat på en riktig drömutbildning, helt galet.  Vi har roligt mest hela tiden och det är nästan så jag vill nypa mig i armen. Är det verkligen sant att du har det såhär bra Carin? Är det sant? Får/bör/kan skola vara såhär kul!? Klättring, paddling, vandring, träningspass på lektionstid.. Klagar inte. Livet leker. 

Japp. Till och med samhället Älvdalen är trevligt. Snorbilligt (!) gym och vi har den stora äran att få spela boule på lördagarna med Älvdalens mysigaste pensionärer. De ni, det får inte heller glömmas bort.
Sen jag kom hit har jag dessutom lärt mig hur man kan använda trädens rötter på ett fräckt sätt,  vet vilka lavar man kan äta och kan nu även skilja på giftig svamp och trattisar. Känns tryggt. Hemma i norr har vi aldrig plockat svamp (det är nog för att det inte finns några) så chansen att lära sig tidigare har liksom gått förlorad. Yeye så äre med det. Kanske man skulle ta en liten tur i svampskogen imorgon, passa på innan alla fina trattisar frostar sönder. (För er som vill lära er saker kan jag meddela att frost är frusen dagg och att dagg bildas när fukt i luften träffar på kalla föremål. Det har vi lärt oss på meteorologin av Larssan som verkar kunna det mesta).

Fasen, det är nästan så jag blir lite avundsjuk på mig själv!

Vad händer den här veckan då? Jo, resten av klassen är ute och traskar vasaloppsleden. 9 mils vandring, vilka hjältar! Jag däremot fightas med ett knä som inte vill gå samma väg som jag, så min vecka består av rullskidor, simning och rehab.. (Ett stort tack till Simons flickvän Sara som lånat ut sina skidor till mig under den här veckan). Men jag är int’ bitter. Ska och får inte vara bitter. Jag går ju fortfarande på världens bästa utbildning och har finaste klassisarna. Jag trivs. 

Känns lite tomt (eller kanske framförallt tyst) utan gruppen men jag hänger med Inge-Björn i omgångar, mannen som gör klassen fit-for-fight inför vasan. Det är kul och åka rullskidor. Jag får träning som inte skadar eller gör ont och han ger mig bra tekniktips.
Jäkla knä, en vacker dag ska jag vinna över dig.. Du är kass!

Gruppen, jag hoppas det går kanon för er. Om det skulle hända något har ni ju trots allt SLAO:s första hjälpen utbildning och skulle klara det galant. Bra att få träna lite. 

På himlen ser jag lite altostratus moln – ”gråaktigamoln utan struktur”, de ger ibland lätt regn. (Detta kan dock behöva dubbelcheckas, blir så tråkig stämning om jag skriver fel här..), men det betyder nog att vi är mitt i ett lågtryck. Aja det blir nog en bra kväll vilket som. Kanske är det högtryck. Jo så är det nog föressten, det har ju klarnat upp lite.

Nåja ha det gött gott folk. På återseende, eller hörama som vi säger uppe i norr!

Justja, jag glömde en sak. Massvis med knopar har jag lärt mig också. Om den här veckan blir för jobbig vet jag vilken knop jag skulle kunna göra. Fast sånthär ska man nog egentligen inte skämta om.

Vi avslutar nog där, för allas trevnad. Tjing!
/ Carin (klassens Lilla-My)

tisdag 18 oktober 2011

Punktbelysning is the shit!

Första dagen avklarad

Jaha, då var vi framme i nattens stuga, Rosttjärnskojan, efter 3,5 mils vandring utan kolhydrater (Mia, Tor och Tomas Skägget kör enbart på vatten). Åtta bäddar men 13 glada YH:are delar mer än gärna!
Dagen har gått ganska smärtfritt framåt. Vi har gått i regn, över spångar (spänger), genom myrar, uppför LÅNGA backar och avslutadet med två timmars mörkervandring. vi har haft riktigt skoj men nu ser vi alla fram emot en god natts sömn! I morgon är det avfärd 07.00 och då blir det bara 3,2 mils vandring.
God natt kamrater! /Lisa och gänget

Skägget hälsar att det är fin månuppgång men då jag redan ligger i sängen tittar jag bara ut genom fönstret. Den var fin! Gnatt!

måndag 17 oktober 2011

Har ni fin öl?! Får jag slumpen?





Namn? Tomas Berglund


Ålder? 25


Kommer ifrån? 127 Bruschan!! (Skärholmen)


Favorit? Jag kommer gå för Emma Norström, en dalkulla från Hedemora med lite riv i! 


Varför sökte du? I våras tog jag mig i kragen och tänkte att det är väl dags för mig att bli något. Farsan har varit på mig sen jag sluta gymnasiet men nu kände även jag att det var dags. Så jag sökte till brandman, sotare och skogsvårdare/skogsmaskinförare. Sen fortsatte jag bara kika runt lite på Yh-guiden och såg Fjäll och äventyrsledare. Det lät ju spännande. Ingen aning om vad en fjäll och äventyrsledare gör. Så jag slängde iväg en ansökan. Missade intagningar och några GROVA lögner senare sitter jag i Älvdalen och har det förbannat gott.


Ditt bästa naturminne? När jag och brorsan anordnade pulkarace i zickzack-backen.


Idol inom ledarskap? Det är fegt att svara pappa så jag slår på stort! Optimus Prime! Han leder Autoboterna i deras strider för att rädda mänskligheten från Decepticonerna som vill förinta jorden för att kunna härska över universum! 


Berätta något oväntat om dig. När jag var liten och spelade hockey så var mitt lag först i Sverige att spela på plast is. Det skulle tydligen bli nya hiten så att man även kunde spela hockey en varm sommardag. Så vitt jag vet så var det första och sista matchen som spelades på plast is.


5 snabba frågor.
Sommar/Vinter
Hund/Katt
Blåbär/Lingon
Morgon/kväll
Skoter/Längdskidor
(Jag ska tydligen ha åkt längd sen jag var sju har jag sagt)

Fred, kärlek och välgång, vi ses i sarghörnet!

Förberedelser inför Vasaloppsvandringen

Oj oj, snart åtta timmar utan kolhydrater. Det är tungt nu...! Nej då, skämt åsido men efter lunch idag fick vi inte längre lov att äta några kolhydrater. I morgon kl. 07.00 samlas vi för avfärd mot Sälen. Ska bli riktigt spännande!

Här i vår stuga lagas mat för fullt och det är dags att börja packa.
Testar återigen hur det går att blogga på iPhonen men det verkar inte vara några problem. Har ni tur så blir det nog något litet inlägg under vandringen. Håll utkik!

Vi räknar med att gå 35 km första dagen och anlända till Rosttjärnskojan framåt kvällskvisten. Snakkes! /Lisa

torsdag 13 oktober 2011

Torsdag - veckans sista dag.

Torsdag och veckans sista dag, nästan. I morgon har vi självstudier vilket innebär hemfärd för några, klättring för ett annat gäng och rekognisering för två av oss.
Idag gick vi igenom det sista inför måndagens meteorologiprov och därefter fick vi förutsättningarna för Vasaloppsvandringen. Som vanligt var det dålig information innan uppgiften och vi insåg att vi var tvugna att planera in en tredagars vandring på en timme. Tack för de förberedelserna! Jag tror dock att det mesta ordnade upp sig, resterande förberedelser får vi styra med i helgen.

Testar att blogga från iPhonen för att se om vi kan skriva något under själva vandringen, det återstår att se... Nu väntar sängen med öppna armar. På återseende gott folk!

/Lisan

onsdag 12 oktober 2011

Kanadensare - strömmande vatten.

Vilken tur vi haft i dagarna två - strålande sol och blå himmel! 


Igår, tisdag, var det återigen dags för ett av Ingebjörns fyspass. Dessa pass som vi med blandad förtjusning ser fram emot. 
Eftersom Vasaloppsvandringen går av stapeln nästa vecka tog han ut oss på leden för att springa "en kortare sträcka". Vi tog bussarna till Oxberg för att sedan springa till Evertsberg, en sträcka på 15 km. 
Vi satte av och hann ungefär 500 m. innan vi blev stoppade av en jägare som meddelade att det pågick jakt på just den vägen vi tänkt springa. Change of plans och vi sprang ner mot "stora" vägen. Större delen av klassen valde att spring längs en skogsstig men John, Tor och jag bestämde oss för att slippa vattenpölar och lera och valde därför asfalterat. Efter sju lätta kilometer tog vi av på en liten grusväg där Ingebjörn mötte oss med varm saft och sedan fortsatte vi löpningen. Det gick förvånansvärt lätt för oss alla då många av oss aldrig sprungit så långt som 1,5 mil tidigare och vi spurtade in i mål, nöjda och glada!


Det blev onsdag även i Älvdalen och dags för oss att sätta oss i skolans kanadensare och paddla längs älven. På schemat stod strömmande vatten. Efter kort genomgång i klassrum var det så dags att paddla iväg. 
Vi tog oss fram längs älven i väldigt maklig takt och hade tid för små avstickare och lek runt stenar och starkare strömmar.
Lunch åt vi på en liten ö i älven, i strålande solsken - härligt! 


Efter lunch fick vi öva traversering, färjning och fick även prova på att surfa lite på vågorna. Det blev några stopp på vägen där vi fyllde upp depåerna med frukt och godis. 
Framåt fyra kom vi fram till campingen där våra bussar väntade och vi lastade på samtliga nio kanoter på släpet. 


Sammanfattning; ytterligare två toppendagar i skolan! Hoppas ni andra trivs inomhus i skolbänkarna? Idag var vårt klassrum Österdalälven...


/Lisa-Fisa

måndag 10 oktober 2011

Kort uppdatering om vad som sker

Förra veckan var vi och klättrade.

Nu läser vi meterologi, idag ska vi lära oss om moln... 


Nästa veckan väntar Vasaloppsvandringen, 9 mil på tre dagar utan några kolhydrater. Det ska bli spännande!
Igår släppte Mia bomben - hon ska gå hela vandringen på bara vatten. Heja heja! 


Skärpning klassen! Nu måste ni börja blogga!

måndag 3 oktober 2011

Lång men inte längst, skägget gör entré!




Namn? Tomas Valter Johansson
Ålder? 28 vintrar
Kommer ifrån? Tidaholm 
Favorit? Träffa intressanta människor på resande fot då djupa insikter och samhörighetskänslor uppenbarar sig är härligt. 
Varför sökte du? Utbildningen ger goda möjligheter att jobba i vackra miljöer med trevliga människor. Dessutom är Älvdalen en fenomenal ort med avslappnad atmosfär.  
Ditt bästa naturminne? Sommaren 2010 tillbringades till stor del i en kanot. Efter 2 månaders guppande längs älvar och sjöar kommer våra då 3 kanotlag till vatten som inte är riktigt plant. 2 kanoter med packning transporteras landvägen förbi detta parti. Den tredje kanoten som undertecknad sitter i gled vidare genom vågorna utan att dess passagerare behövde bada den gången. Då kom en stark känsla av att vi levde i harmoni och samhörighet med naturen och dess krafter.
Idol inom ledarskap? (Om okänd, berätta kort) Anders Ejdervik, grundare av KY Naturturism. Bengt Johanssons Gurkburk ska heller inte underskattas.
Berätta något oväntat om dig. Har aldrig besökt IKEA. Tycker dock att Ingvar verkar vara en skön person.

5 snabba frågor.

Sommar/Vinter
Hund/Katt
blåbär/lingon
Morgon/kväll
Skoter/längdskidor

Fred, kärlek och välgång, vi ses på IKEA!