fredag 17 februari 2012

Tail-guide!

Jag tänkte förklara lite för er vad en tail-guide är och lite om hur man måste vara som person för att kunna klara av att vara en tail-guide!

Tail-guide är guiden som går sist och ser till att alla är med på tåget. Det är tail-guidens uppgift att informera head-guiden om läget med gruppen. Som tail-guide har man alltså med andra ord alla viktiga uppgifter!

En tail-guide är killen eller tjejen som jobbar i det tysta. Man låter ödmjukt head-guiden vara ansiktet utåt och ta åt sig all ära. Alla vet vem som egentligen drar det stora lasset. Tail-guiden är killen eller tjejen som tar allt ansvar för att man vet vad som krävs, när det krävs! Tail-guiden har alltid fullständig koll. Man är hjälten som inte kliver ur skuggan. Man håller gruppen smärtfri och fungerande. Man låter head-guiden gå där och göra det lätta. Berätta historier och vara charmig kan väl vem som helst?! Fast det är bara en RIKTIG man eller kvinna som kan göra det en tail-guide gör. Man gör det med ära, man gör det med stolthet!


Jag har med andra ord fått varit tail-guide på två av mina glaciärturer på första delen av min praktik!


Fred, kärlek och välgång, vi ses! / Jomas

torsdag 16 februari 2012

Icelandic Mountain Guides.

Det är där jag praktiserar. Ett av Islands största guide företag. Galen plats för en mindre galen människa.
Hur som helst så är det sjukt ballt! Ett företag som antagligen har gått från att vara litet och intimt till att ha exploderat i storlek. Blev nog lite för stora lite för fort. Känns lite rörigt mellan varven.

Så till vad jag fått göra dessa tre underbara dagar jag varit i farten.

Dag ett bestod av åka runt och kika på kontoren, hälsa på massor av människor och självklart tvätta en bil.
Dag två blev betydligt roligare då jag fick gå på en lättare Glaciärtur med guiden Siggi och ett gäng glada franska pensionärer!
Dag tre har jag suttit på kontor och lekt revisor. Jag har sammanställt förra årets turer med kundantal och räknat lite på det.
Dag fyra för mig blir ytterligare en glaciärvandring. Ska bli riktigt skoj!

Så alla som vill ha en fantastisk tur gå in på http://www.mountainguides.is och kika på ett sjukt stort utbud. Har man 120 guider under sin lönelista under högsäsong så har man en del att göra och en del turer att erbjuda!


Det här är vad jag pysslar med!


Ska även lobba lite för en sida man borde besöka om man undrar lite vad vi gör med vår planet. Ganska galet det här med klimat!

http://www.extremeicesurvey.org/Sikta mot stjärnorna och du kanske hamnar på en glaciär på Island.

Fred, kärlek och välgång, vi ses! / Jomas 

onsdag 15 februari 2012

Titta titta!!Vet ni va alla Fjäll och äventyrare,
nu har jag tvättat en riktig elefant!!! 
Tack för all träning Simon ;) hehee

tisdag 14 februari 2012

Lia - Lärande i arbete!

Gött, då var det dags att bege sig iväg på äventyr, första praktiken! Åtta veckors intensivt specificerat lärande!

Vi är en olik skara människor i klassen. Alla med egna mål och drömmar! Praktiken har till största del fördelats på olika städer, orter, byar och platser i Sverige.
Lika många olika typer av praktikplatser som platser vi befinner oss på. Klättring, samefamiljer, skidpatruller, skidlärare, friluftsbutiker och skidlärare igen. Fast det är inte det jag ska prata om idag tänkte jag.
Jag tänkte att jag skulle berätta för er hur häftig jag tycker vår utbildning är!

Visst kan man vara i Sverige och ha det gött och börja bygga nätverk men man kan även slå på stort!
Vi är tre stycken tappra själar som valt att lägga vår praktik utomlands. Två av oss på Island och en i Thailand. Så här till vilken fantastisk utbildning det här är. Man kan jobba över hela världen, man kan göra praktik i allt från Alaska, Australien, Thailand, Island till Övre Soppero.
Jag har hamnat på Islands största guideföretag. På sommaren har de upp till 120 hel- och deltidsanställda guider.
Jag ska få gå på min första glaciärvandring på onsdag. Jag är sjukt taggad och ser verkligen fram emot allt jag kan göra här. Allt från isklättring, skidåkning, glaciärvandringar och super-jeepar. Allt det handlar om är hur högt man siktar. Sikta mot stjärnorna och du kanske hamnar på månen! I sommar sticker jag antagligen till Peru beroende på hur bra det går på Island. Vill de ha tillbaka mig på sommarn kommer jag nog tillbaka!

Allt jag kan säga är bara....
Jag mellan amerikat och europa.

Fred, kärlek och välgång, vi ses! / Jomas